Mottó

Mondd, szereted az állatokat,
s figyeled őket néhanap:
hogy mit csinálnak, hogyan élnek,
s a maguk nyelvén mit mesélnek?

(Rónay György)



2012. szeptember 30., vasárnap

A nagy fakopáncs

A második ismeretterjesztő jellegű bejegyzés következik, remélem ezzel is elősegítve, hogy minél többet megtudjunk a hazánkban élő madarakról... Ezúttal a nagy fakopáncs a kiszemelt, aki tényleg a közvetlen környezetünkben is előfordul, nem ritkán a városban, a házak közötti fákon is hallani hangját, kopácsolását...

A nagy fakopáncs (Dendrocopos major) a madarak osztályának harkályalakúak (Piciformes) rendjébe, a harkályfélék (Picidae) családjába tartozó faj.
Testhossza 23-26 centiméter, szárnyának fesztávolsága 38-40 centiméter, testtömege 70-100 gramm. Feje teteje, nyaka és háta fekete: a fekete bajuszsávot fekete sáv köti össze a tarkóval. Ez a fekete keret fehér sapkát zár közre, és ez megkülönbözteti minden egyéb európai harkálytól. A két látható szélső faroktolla fehér, fekete pettyekkel vagy sávokkal. Fartájéka és alsó farokfedői skarlátvörösek.
Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában él. Magyarországon gyakori. Hegy- és síkvidéki erdőkben egyaránt előfordul. Erős csőrével lyukat vés a fába, a kéreg alatt élő hernyókat keresgéli, majd ragadós nyelvével szedi ki őket. A fatörzsről is összeszedi a bogarakat, és a gyümölcsöket is megeszi. Nem ritkán feltöri, kitágítja a kis énekesmadarak fészekodvait, hogy megegye a tojásokat, illetve a fiókákat.
Saját fészekodvát önmaga vájja ki. Az odú a szűk bejárat után kiöblösödik. 4-6 tojását az odú csupasz aljzatára rakja, és 14-16 napig kotlik rajtuk. A fiókák 20 napos korukban repülnek ki.
Európában biztos állományú. Hazánkban védett, eszmei értéke 10 000 Ft. 
(forrás: Wikipédia)

Íme a legutóbbi képeim a fajról...






Köszönöm ha olvasol...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése